Nibble och Säby Gårdar i Ösmo i Nynäshamns kommun är ett familjeföretag vars historia sträcker sig till 1966. De som driver gårdsverksamheten är Linda och Thomas Gustavsson som båda har en lång och gedigen erfarenhet av att arbeta med lantbruk. Nu blir de först i Sverige med att inkludera Pöttinger Sensosafe i maskinparken. 

Under våren är unga rådjur och andra små vilda djur särskilt sårbara när de sitter eller gömmer sig i det höga gräset. Eftersom de inte flyr på grund av tryckreflexen kan de oavsiktligt fångas av slåttermaskinen. Sensosafe är integrerat i frontkrossen och vid viltkänning lyfts krossen automatiskt.
Foto: Ausrine Öhrström


Verksamheten består av ett blandat jordbruk med spannmål, vall och köttdjur. Och de erbjuder en rad olika tjänster och produkter, bland annat hästfoder i form av hösilage i stor fyrkantsbal och spannmål i säck. Hösilaget skördas från vallgräs av mestadels timotej och ängssvingel och kvaliteten säkerställs med regelbundna näringsanalyser.

Pöttingers Sensosafe på slåtteraggregatet är redo för leverans från Traktor Nord i Nykvarn till gården i Ösmo.

Fyrkantspressen blev starten

Thomas berättar att han tidigare hade en gård ihop med sina föräldrar, och att de började producera hästfoder redan på 80-talet.

– Men 1998 tog vi ett stort steg framåt genom att köpa en fyrkantspress. Det är 26 år sedan nu, men det var så vi började i branschen med inplastade fyrkantsbalar, säger han.

Sedan dess har de hela tiden haft en bra kundkrets som varit stadig och stabil. Övergången till odling av hästfoder kan vara utmanande för de som är nya på området, men enligt Thomas handlar framgången om att vara noggrann i alla led. Och det kräver lyhördhet för marknaden och kundernas behov samt en konsekvent noggrannhet genom hela processen.

– Alla steg måste skötas, inget får fallera.

– Att vara lantbrukare ger många möjligheter och är ett fritt yrke. Men jag önskar att lönsamheten var bättre och mer likvärdig jämfört med andra yrken när det kommer till arbetsbelöning och försörjning, säger Thomas Gustavsson. 

Läglighetseffekten styr

För Thomas är det viktigt att hålla maskinkedjan ung och hålla skördemaskinerna i bra skick.

– För där är man beroende av läglighetseffekten. Det får inte gå sönder mitt i skörden när du har 30 hektar liggande. Vi har precis köpt en ny fyrkantspress, jag har bytt ut dem allteftersom pressarna har slitits.

För Thomas är principen att ”viktiga maskiner byts i tid” en avgörande faktor för att säkerställa en effektiv drift. Han har alltid haft ett stort maskinintresse, men kan inte peka ut några favoriter då han inte blir fäst vid maskinerna.

– Färgburken är oviktig, det är servicen och när­heten till servicestället som avgör. Och det är Traktor Nord i Nykvarn som är det närmaste servicestället för oss, vi har handlat av dem länge.

När man ser sig omkring i maskinparken är ”färgburken” som Thomas beskriver det blandad. Det är maskiner från alla möjliga varumärken. Men ett nytillskott är en tröska från New Holland som kommer att gå varm under skörden. Gårdens arealer omfattar 450 hektar plus lite till som skötselavtal. Där ingår vall, bete och spannmålsodling. Thomas har säkrat utsäde för i år men säger att det var jätteproblematiskt. 
– Vår huvudleverantör kunde inte leverera det vi ville ha, trots att vi var ute i god tid. Men vi löste det med en annan leverantör och rensar även fram en del eget utsäde.

Pöttinger senosafe

2022 höll Traktor Nord sin årliga vårvisning där de visade sitt sortiment av redskap och maskiner. Då var representanter från Pöttinger på plats och visade upp en sensor som direkt fångade Thomas intresse.

Pöttinger Sensosafe som visades upp är ett system som bidrar till att rädda livet på rådjurskid och andra vilda djur under skördearbetet. Systemet använder en avancerad sensor som under skörden skannar området framför slåtteraggregatet och använder reflekterande ljus för att upptäcka närvaron av vilda djur.

– Vi vill absolut inte köra på djur i onödan, det vill väl ingen.

När Pöttinger berättade de att de skulle introducera sensorn slog Thomas till.

– På noll sekunder sa jag direkt att vi var intresserade!

Först i sverige

Fastforward till årets säsong så blir Thomas nu först ut i Sverige med Pöttingers innovativa sensor.

– Nu när viltstammarna är så stora som de är i dag så är risken stor att man kör på djur under skörden. Det är ett jätteproblem och innefattar både dovkalv, rådjur, harar och andra djur.

Ett annat otrevligt problem som kommer på köpet när man kör på djur enligt Thomas är att fodret riskerar att förorenas. Förorenat foder på grund av dödade vilda djur kan bland annat orsaka botulism och bör därför förebyggas. Botulism är en förgiftning som ger förlamning och plötsliga dödsfall hos hästar och andra djur.

Sensosafe räddar liv

Medan det sensorbaserade assistanssystemet på slåttermaskinen rör sig framåt, undersöker den området framför sig med hjälp av integrerade LED-lampor som reflekterar ljus från grödan tillbaka till sensorn. Upptäcker sensorn variationer i färgreflektionen som orsakas av päls och fjädrar hos vilda djur och fåglar skickas en signal till traktorns styrenhet. Slåtterhydrauliken och maskinen lyfts då automatiskt upp med hög hastighet, och föraren får en akustisk signal för att bromsa.

För bakre slåtterenhet sätts en separat mellanram in på frontlyftanordningen med en sensorbalk. Sensorn upptäcker området där enheten arbetar och möjliggör för föraren genom en akustisk och visuell signal att stanna och rädda djur från farozonen eller lämna ett litet obearbetat område.

Pöttinger Sensosafe är en investering som Thomas tror blir lönsam på sikt. Men framför allt handlar det om att han absolut inte vill köra på djuren i onödan.

– Det känns jätteroligt att vara först ut i Sverige med denna lösning, avslutar Thomas.

Listpriset för en 10 meter Sensosafe är i dag 320 000 kronor.

Sensorerna för bakre aggregaten är helt oberoende av fabrikat på slåttermaskin och skickar en akustisk signal till föraren att ett vilt är identifierat.

Sensorn som för frontkross går enbart att välja som tillval vid nybeställning av en Pöttingerfrontkross. Detta då Sensosafe är integrerat i frontkrossen och automatiskt lyfter krossen vid viltkänning. Frontkrossen är inte medräknad i ovannämnda 320 000 kronor.

Sensosafe finns även att beställa till övriga slåtterkombinationer såsom sidohängt aggregat alternativt bogserat aggregat med eller utan kombination av frontaggregat.

Rekommenderad framkörningshastighet av ett ekipage utrustat med Sensosafe är 10km/h.
Källa: Pöttinger & Jordbruksaktuellt

Den helt nya New Holland CR11-tröskan

Designad från grunden med dina behov i åtanke, den helt nya CR11-tröskan skriver om reglerna för kapacitet och produktivitet. Denna maskin bygger på vårt nästan 50-åriga arv av Twin-Rotor® skördeinnovation för att ge dig den största och mest produktiva skördetröskan på alla områden, med de möjligheter du behöver för att hantera dina största smärtpunkter – och i slutändan minska din totala skördekostnad.

CR11 bygger på framgångarna för New Hollands befintliga flaggskeppsserie CR, med toppmodellen CR10.90, som innehar världsrekordet för mängden skördat vete på åtta timmar – 797 656 ton – sedan nästan ett decennium, den 15 augusti 2014.

Tack vare sin C16-motor på 775 hk, 2x24 tum rotorer, en spannmålstank på 20 000 liter och en tömningshastighet på 210 l/sekund ökar CR11 produktiviteten avsevärt till hittills oöverträffade nivåer.

Den nya New Holland CR11-tröskan kommer att sätta en ny standard inom skörd tack vare de fyra pelarna den byggdes på:

Mer produktivitet tack vare kapacitets- och effektökningar som sätter CR11 i en helt egen klass.

Fokus på att skydda spannmålskvalitet och minimera förluster för att hjälpa dig att se maximala spannmålsbesparingar.

Ett helt nytt, helautomatiserat premium system för skörderesthantering.

Förbättrad drifttid tack vare enkelheten med en reviderad drivlina och en helt ny automatisk procedur för ”de-slug”.

Tillsammans bidrar dessa pelare till att minska den totala kostnaden för avverkning – kombinationen av tid och ekonomiska faktorer som, när de är optimerade, kan leda till en övergripande förbättring av din lönsamhet.

csm Medaille Agritechnica 2023 VS Gold 750b81ecab

Årets enda vinnare av AGRITECHNICAS - Innovation Award blev New Holland CR11 skördetröska

"The further development of the technically possible threshing performance of combine harvesters is increasingly being limited by their size, weight and dimensions."

Batterier tillverkade av Avant – varför?

I över 30 år har Avant Tecno tillverkat kompaktlastare och redskap. Avant är en global marknadsledare inom sitt område.

Efter att ha arbetat med elektriska lastare och batterier i årtionden insåg Avant att det inte fanns något batteripaket i världen som skulle vara perfekt optimerat för kompaktlastare. Därför bestämde dom sig för att börja tillverka batterier själva.

Avant Power, det nya dotterbolaget till Avant Tecno, kommer att börja tillverka batterier som används i Avants elektriska lastare 2023. Nu kan Avant erbjuda våra kunder batteripaket som är 100% lämpliga för Avant lastare. I de flesta fall är det möjligt att arbeta hela dagen med en fulladdad Avant e527.

Vi vågar påstå att Avant Powers batterier kommer att starta en ny era för elektriska lastare när det gäller kapacitet, längre drifttid, längre livslängd, absolut säkerhet, hållbarhet och överkomliga priser.

avante527 2

OptiTemp-batterier

De nya OptiTemp-batteripaketen har en världsunik nedsänkningslitiumjonteknik som erbjuder Avant-användare flera fördelar.

Hög kapacitet: upp till 27 kWh. OptiTemp-batteriet med 4 moduler (27 kWh) ger en elektrisk Avant e5-lastare dubbelt så stor kapacitet som andra lastare i sin storleksklass. Med ett 4-modulsbatteri i din lastare kan du arbeta hela dagen med en enda laddning.

OptiTemp-systemet inuti. Ett världsunikt värmehanteringssystem håller temperaturen optimerad och ger dig sammakapacitet i varmt och kallt väder.

Snabb laddning. Tack vare batteriets struktur kan du ladda ditt batteri på bara 1,5 timmar med en snabbladdare, vilket möjliggör långa arbetsdagar.

Absolut säkerhet. Unika lösningar för säkerhet – batteriets struktur och nedsänkningskylsystem – garanterar 100 % säkra batterier.

avante527 1 1

Nya Avant e513 & e527 kompaktlastare

Kapaciteten hos elektriska lastare går in i en helt ny nivå.

Avants två nya helt elektriska lastarmodeller, Avant e527 och Avant e513, kommer att utrustas med Avants egna OptiTemp-batterier (27kWh och 13kWh) som har ett världsunikt värmehanteringssystem.

Ett fulladdat batteri i Avant e527 möjliggör en hel arbetsdag med en enda laddning. Batterikapaciteten är dubbelt så stor som andra tillverkares produkter.

LASTARE MODELLAVANT E513AVANT E527
SPÄNNING44V44V
KAPACITET13 kWh27 kWh
DRIFTTID*3 timmar6 timmar
LYFTKAPACITET900 kg900 kg
LYFTHÖJD2790 mm2790 mm
KÖRHASTIGHET10 km/h10 km/h
EXTRA HYDRAULIK30 l/min30 l/min


* Vid lastningsarbete med medelhög belastning; Inga hydrauliska redskap används.

Avant-Power-batterier-13-27.jpg

Patentsökt

OptiTemp-batteri med dubbla moduler

MÄRKSPÄNNING44,4V
NOMINELL KAPACITET13,5 kWh
VIKTca. 120 kg
BREDD420 mm
LÄNGD845 mm
HÖJD398 mm

Patentsökt

4-moduls OptiTemp-batteri

MÄRKSPÄNNING44,4V
NOMINELL KAPACITET27,1 kWh
VIKTca. 200 kg
BREDD420 mm
LÄNGD845 mm
HÖJD564 mm

VIMEK 470 skördare

I snart ett år har en prototyp av en ovanligt stor Vimek-skördare rullat i Västerbottenskogarna. Nu anser Vimek att den nya maskinen är klar att presentera för marknaden och den fyrhjuliga skördaren Vimek 470 visas nu upp för första gången. Tanken är att den tillsammans med skotaren Vimek 870 ska bli ett nytt ”Dream team” i gallringsskogen. Skogsforum fick chans att filma den nya Vimekskördaren för några veckor sedan och här kan ni nu se film, bilder och lite information om den nya maskinen.

Ett snäpp större

Den nya skördaren Vimek 470 är ett snäpp större än Vimeks nuvarande och enda skördarmodell Vimek 404 T8. Den är delvis byggd på samma ramvek som skotaren Vimek 870. Den nya Skördaren har större aggregat, längre kran och fetare sulor men den har samma motor som sitter i skotaren 870 och i skördaren 404 T8: CATs 55 kW, steg 5-motor. Valet av motorstorlek gör att maskinen fortfarande kan byggas utan krav på avgasrening med AdBlue-lösning.

Nytt Keto-aggregat och kran från Mowi

Det bandmatade aggregatet som sitter på den Vimek 470 som nu visas upp är ett Keto-aggregat som heter Keto 42. Det är ett nytt aggregat som är större än det Keto Forst-aggregat sitter på Vimeks nuvarande skördare. Troligtvis så är Keto 42 ett delvis nedbantat Keto 51-aggregat och max fälldiameter på Keto 42 är just 42 cm. Log Max 2000 skulle också kunna vara ett aggregatalternativ. Precis som på ”lillebror” 404 så sitter det en Mowi-kran från FTG i Dalsland på Vimek 470. Här är det dock den större kranen Mowi P50 (i LP-utförande med låg pelare).

Beståndsgående skördare

Även om den nya Vimek-skördaren är större än Vimeks nuvarande modell så är det fortfarande en skördare som ska klara beståndsgående gallring. D v s en gallring där skördaren kör en eller två sekundärvägar eller ”spökslag” mellan de egentliga stickvägarna där skotaren kör. Med 600-hjul blir maskinbredden 2,2 meter så det är fortfarande en smal maskin och med den dubbla styrningen, både i midjan och på framhjulen, så kan skördaren slingra sig fram på ett smidigt sätt. Vimek 470s vikt på ca 7000 kg är dock betydligt högre än för Vimek 404 som väger ca 4500 kg.

Vimek 470 + 870 = Dream team?

Vimeks tanke med den nya skördaren är att den tillsammans med den nya skotaren Vimek 870 ska bilda ett skogsgallringens ”Dream team”. Båda maskinerna är ungefär lika breda (lite beroende av däckalternativ) och det innebär att skördaren inte behöver hugga bredare stickvägar än att den själv kommer fram. Med ett spökslag mellan stickvägarna ger det ca 20 meters stickvägsavstånd och tre meters stickväggsbredd räcker för att maskinerna ska ta sig fram förutsatt att det inte är för ojämn terräng.

Större hytt

En av de största skillnaderna mellan Vimek 404 och Vimek 470 är hyttens rymlighet och komfort. Medan den äldre 404:ans hytt kan ge en trång känsla för piloter med klaustrofobisk läggning så erbjuder Vimek 470 en betydligt rymligare och komfortablare hytt. Det var inga problem för mig att få plats bakom Olle som spakade när jag filmade inifrån hytten. Exakt hur hyttinredningens detaljer kommer att se ut när maskinen börjar serietillverkas återstår att se.


 403E
Operating weight 2,729kg 
Gross capacity20kW 
Shovel capacity 0.5m3 
 Full turn tipping load1,237kg 
 Payload618kg 

JCB-hjullastarna är stabila och har suverän räckvidd, med vilka egenskaper du gynnas i lantbrukets alla lastnings, lyft- och flyttarbeten. Till förflyttning av strö, foder och gödsel under utfodringssäsongen behövs en maskin som är passlig till både rum och laststorlek. Med JCB 403E Zero Emission sköter du din sysslor utan koldioxidutsläpp. Detta är ett nytt tillskott i JCBs helt elektirska maskinlinje. Kontakta din lokala Traktor Nord säljare för mer information!


MINDRE BULLER

Eftersom JCBs nya kompakta hjullastare är elektrisk kommer du att märka mycket mindre buller när du arbetar. Du kommer att kunna höra dig själv tänka och till och med prata med dina kollegor utan att behöva skrika. Så luta dig tillbaka och njut av en lugn dag på kontoret.

MINDRE UNDERHÅLL

Utan motor har nya 403E mycket lite underhåll. Faktum är att de elektriska komponenterna, batterierna och motorerna är underhållsfria. Det är mycket mindre kostnad för dig.

MINDRE VIBRATIONER

En annan fördel med elektriska maskiner är att de har minimala vibrationer.

MINDRE KRÅNGEL

Den nya helelektriska hjullastaren 403E levereras med en inbyggd laddare och tillhörande kontakter. Dessa gör att du enkelt kan ansluta din maskin till det vanliga hushållsnätet eller CEE-uttaget när du behöver ladda batteriet (laddningskablar ingår som standard). När du använder snabbladdaren (tillval) ska du bara använda en 3-fasförsörjning.

MINDRE FÖRORENINGAR

Liksom alla JCBs elektriska maskiner har 403E nollutsläpp. Det betyder att du kan arbeta var som helst, inklusive inomhus, utan skadliga ångor. Det är bra för dig, bra för dina medarbetare och bra för planeten.

traktornord nykvarn

Lantbrukssäljare Södermanland & Stockholm södra

Om företaget

Traktor Nord AB är ett familjeägt, expansivt, bolag som startade i Uppsala 1983. Verksamheten täcker idag Stockholm, Uppland, Västmanland, Södermanland, Dalarna och Gästrikland. Huvudkontoret ligger 10km norr om Uppsala och fullserviceanläggningar hittas även i Västerås, Nykvarn, Storvik, Vingåker och Falun.

Inom Traktor Nord AB arbetar vi med några av branschens ledande och största varumärken och har i dag inom försäljningsavdelningen tre olika affärsområden; Lantbruk, Entreprenad och Skog. Vi söker nu en områdesansvarig säljare för Case IH, JCB, Pöttinger, Amazone, Avant och övriga lantbruksprodukter med placering i Nykvarn.

Dina arbetsuppgifter

Som områdesansvarig säljare på Traktor Nord ansvarar du för att självständigt och strukturerat arbeta och bearbeta kunder i alla storlekar och driva försäljningen både mot befintliga och nya kunder.
Arbetet innebär ett helhetsansvar för försäljningen på ditt område och innefattar arbete från prospektering och ett första kundbesök till fördjupade kundrelationer och avtalsskrivning. Du kommer att ingå i en grupp om ca. 10 säljare och rapportera direkt till försäljningsschef – Lantbruk.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter

Säljområdet är Södermanland och delar av Södra Stockholm.

Din profil

För att lyckas i rollen tror vi att du i grunden är en positiv och energifylld person som ser dig själv i ett expansivt bolag. Du brinner för försäljning och trivs med att arbeta i rollen som säljare med både långa och korta säljprocesser. Du besitter förmågan att arbeta självständigt och i grupp och är både strukturerad, noggrann och målfokuserad. Vidare vill du utveckla och arbeta för distriktets fortsatta tillväxt med stort fokus på nykundsbearbetning. Du har en grundläggande förståelse för maskiner i detta segment, är driven och teknikintresserad. Erfarenhet från likande arbete eller lantbrukarbakgrund är meriterande.

Frågor om tjänsten besvaras av försäljningschef för Lantbruk: Jesper Walfridsson 076-525 70 75.

Ansökan innehållande CV och personligt brev skickas till: jobb@traktornord.se

Vi kör vår årliga Case IH & Pöttingerkväll med nyheter som nya:
Case IH Optum 340
Case IH Puma 260
Pöttinger Rotocare
Pöttinger Mergento VT 9220

Vi visar även andra Case IH kampanjmaskiner med 1,75% ränta i 5 år! (stibor)
Såsom Farmall 75A, Vestrum 130, Puma 240!

Vi kommer att visa Pöttinger såmaskinen Terrasem & Pressen Impress V 3160 Pro och mycket mer!

Visningserbjudanden i butik & på maskiner!

Representanter från Pöttinger, Traktor Nord & Case IH finns på plats.

Case IH & Pöttingerkväll

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram